aaaa
mariola...: W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 4 razy większa od drugiej. Wykaż, że
wysokość
opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki, z których jeden jest 16 razy większy od
drugiego.
12 sty 21:52
Mila:

Można to uzasadnić różnymi sposobami:
Z podobieństwa Δ:
| | e | | a | | 1 | | 1 | |
ΔBDC∼ΔABC⇔ |
| = |
| = |
| ⇔e= |
| h |
| | h | | 4a | | 4 | | 4 | |
| | h | | a | | 1 | |
ΔADC∼ΔABC⇔ |
| = |
| ⇔ |
| ⇔f=4h |
| | f | | 4a | | 4 | |
cnw
12 sty 22:30
mariola...: dzięki wielkie
12 sty 22:33