wielomiany
Monika: dla jakich wartości a wielomian 3x4+4x63−6x2−12+a ma wielokrotny pierwiastek?Jaka jest
krotność tego pierwiastka?
12 sty 20:59
Mati_gg9225535:
a=4
pierwiastek dwukrotny
12 sty 21:04
Monika: a skąd wiesz?
12 sty 21:42
Monika: 3x4+4x3−6x2−12x+a
12 sty 21:54
Mila: W(x)=3x4+4x3−6x2−12+a
1) dla a=12 mamy
3x4+4x3−6x2=0
x2(3x2+4x−6)=0
x=0 pierwiastek dwukrotny; Δ=16+72=88
x1=... x2= pojedyncze
2) Mati napisz co wymyśliłes
3) inne ? ?
12 sty 22:08
Monika:
12 sty 22:29
Monika: 3x4+4x3−6x2−12x+a
12 sty 23:00
Cusack: czyli ten pierwiastek ma byc dwukrotny, trzykrotny, albo cztero.
Jeżeli dwukrotny to:
3x4+4x63−6x2−12+a=3(x−a)2(x−b)
wymnażasz i przyrównujesz współczynniki
Jeżeli trzykrotny to:
3x4+4x63−6x2−12+a=3(x−a)3(x−b)
Zajmie to dużo czasu na pewno, ale inny pomysł mi nie przychodzi.
12 sty 23:06
Cusack: miało być:
3x4+4x3−6x2−12x+a=3(x−a)2(x−b)
3x4+4x3−6x2−12x+a=3(x−a)3(x−b)
12 sty 23:08
Mila: Kolizja oznaczeń.
12 sty 23:21
Cusack: kopiowałem z góry i nie zauważyłem że potęgi tak wyszły

Ale chyba wiadomo o co chodzi
12 sty 23:23
ICSP: policzyć pochodną. Przyrównać ją do 0. Dalej już prosto.
12 sty 23:23
PW: Moniko, a bawisz się pochodnymi?
Bo wielomian ten ma piękną pochodną w'(x)=12x3+12x2−12x−12 i czuję, że tu jest dobry
kierunek.
12 sty 23:24
PW: @ICSP: Byłeś lepszy o minutę, ale zeznajemy zgodnie, więc to jest chyba pomysł na dziś.
12 sty 23:25
Mila: O jedną 12 za dużo.
12 sty 23:35
PW: @Mila: Zmienili tresc zadania.
12 sty 23:41
Mila: Nie panuję nad sytuacją. Musi Monika wypowiedzieć się w sprawie poziomu edukacji.
I gdzie ta zmiana?
12 sty 23:47
Monika: tak właśnie już zrobiłam to pochodnymi. a np jak zrobić Dla jakich liczb a, b, c wielomian x6
+ ax4 + 10x3 + bx + c posiada pierwiastek poczwórny?
13 sty 00:01
Monika:
13 sty 00:33
Monika:
13 sty 01:21