prosze pomóżcie jutro coś takiego mam mieć na egzaminie i nie mam pojęcia
ola: dana jest funkcja
y=−2x+7 oraz punkt (−2,0)
wyznacz równanie funkcji liniowej której wykresem jest prosta
a)równoległa do danej i przechodząca przez dany punkt
b)prostopadła do danej i przechodząca przez dany punkt
12 sty 20:57
ola: bardzo proszę chociaż naprowadzcie jak to zrobić
12 sty 21:01
Mateusz:
a) a1=a2
b)a1*a2=−1
y=ax+b b wyznaczysz podstawiając wspołrzedne punktu do rownania prostej
12 sty 21:03
ola: y=−2x+7
a=−2
y=−2x+b
0=−2*(−2)+b
b=−4
a=−2
y=−2x−4
czy dobrze na równoległosc?
12 sty 21:11
Mateusz:
12 sty 21:15
ZK: teraz prostopadla
Iloczyn wspolczynnikow a*a
1 =−1 (to co napisal Mateusz)
pare przykladow dla lepszego zrozumienia jesli a=2 to a
1=−1/2 bo 2*(−1/2)=−1 jesli a=1 to
| | 1 | |
a1=−1 bo a*a1=−1 to 1*−1=−1 Teraz a=−5 to a1=1/5 bo −5*1/5=−1 a=− |
| to a1=4 bo |
| | 4 | |
| | 1 | |
− |
| *4=−1 Zauwaz pewna prawidlowosc ze jesli proste maja byc prostopadle to zeby |
| | 4 | |
wyznaczyc wspolczynnik a
1 to jesli masz wspolczynnik kierunkowy a dany to odwracasz go i
zmieniasz znak na przeciwny
| | 1 | | 3 | | 4 | | 10 | | 9 | |
a=2 to a1 =− |
| a= |
| to a1 =− |
| i jeszcze a= − |
| to a1= |
|
|
| | 2 | | 4 | | 3 | | 9 | | 10 | |
Majac teraz wiedze wyznacz rownanie prostej prostopadlej do y=−2x+7 i przechodzacej przez punkt
(−2,0)
12 sty 23:29