całki
monia: Czy to jest dobrze obliczone?
100x=t
100dx=dt
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=∫ |
| * |
| dt = |
| arcsint + C = |
| arcsin (100x) + C |
| | √1−t2 | | 100 | | 100 | | 100 | |
12 sty 20:44
ICSP: na moje oko jest źle.
100x = t a później podstawiasz 100x = t2 ...
Ja proponuje podstawienie t = 1 − 100x
12 sty 20:52
monia: na pewno?
12 sty 21:18
monia: 
nie wiem jak to zrobić
pokaże mi ktoś jak to powinno być?
12 sty 21:35
b.: tak, na pewno jest źle, za to wskazówka ICSP jest dobra
12 sty 21:37
b.: zrób tak jak Ci napisał ICSP
12 sty 21:37
monia: mógłbyś to całkiem rozpisać, bo za cholere nie może mi wyjść
12 sty 21:39
monia: halo?
12 sty 21:45
Studencik: t = 1−100x
dt = −100dx
dx = −1/100 dt
∫1/√t dx = ∫1/√t −1/100 dt = −1/100 ∫1/√t dt = −1/100 ∫t−1/2 dt = −1/100 t1/2/(1/2)
= −1/50 * t1/2 = −1/50 * √1−100x
12 sty 22:29