Funkcje tworzące
fdsa: Jak wyznaczyć taką sumę za pomocą funkcji tworzących?
n
∑5k(k−1)
k=1
proszę tylko o jakąś wskazówkę
12 sty 20:27
fdsa: Dla k=1 i tak składnik sumy wynosi 0, więc możemy zacząć liczyć od k=2. Cofam się o 2 miejsca w
tył, żeby liczyć od k=0 i wychodzi
n−2
5 ∑(k+1)(k+2)
k=0
Zauważam, że w funkcjach tworzących jest to druga pochodna x
k+2 a sumę od k=0 do n−2 x
k+2
| | x2−xn−2 | |
mogę zapisać w postaci |
| . (suma ciągu geometrycznego) |
| | 1−x | |
Druga pochodna tego wychodzi mi taka
| (2n−2)(n+1)xn+2+nxn+1(1−n)−n(n+1)xn−1 | |
| |
| (1−x)3 | |
Co dalej?
13 sty 10:11
fdsa: Niee tam w postaci sumy ciągu geometrycznego jest w liczniku xn+1
13 sty 10:14
fdsa: Wydaje mi się, żeby się pozbyć już funkcji tworzącej (dodałem sobie xn) muszę w miejsce tego x
wstawić 1. Ale funkcja w tym miejscu nie jest określona. Może policzyć limes x→1?
13 sty 10:27
fdsa: | | 0 | |
Ale bez sensu. Wyjdzie de l'Hospitalem [ |
| ], ale żeby pozbyć się 0 z mianownika, musiałbym |
| | 0 | |
policzyć kolejne 3 pochodne...
13 sty 10:31
fdsa: To zadanie jest aż tak trudne, że nikt nie potrafi jakiejś drobnej wskazówki wskazać?
13 sty 11:25
fdsa: up
13 sty 16:36
fdsa: gfds
13 sty 22:28
fdsa: Okkej, a gdybyśmy (gdybym chciał, pewnie i tak piszę sam do siebie hmm fajnie by było skończyć
jak ci geniusze którzy wpadali na genialne pomysły robiąc dziwne, nietypowe rzeczy) gdybyśmy
zapomnieli o funkcjach tworzących? Mógłbym wyznaczyć pochodną po a uogólnionego dwumianu
Newtona?
n
k=0
wyszłoby
n
k=1
Tylko jak to teraz przemnożyć lub przeindeksować, żeby móc policzyć drugą pochodną po a i
dostać k
2? b byśmy podstawili b=1
15 sty 01:19
fdsa: ooo a gdybym wymnożył przez a? Dostałbym po lewej stronie coś takiego
n(a+b)n−1+an(n−1)(a+b)n−1=n(a+b)n−1(1+a(n−1)) i za a też wstawił 1
15 sty 01:21
fdsa: | | | |
Och niee ale głupoty, tam jest jeszcze | .. Ok idę spać |
| | |
15 sty 01:24
.: xD
17 sty 23:38