Całka przez podstawienie - 2 sposoby - 2 różne wyniki
Studencik: Mam problem z pewną całką na podstawienie
Otóż:
∫ctgx/(sinx)2 dx
Podstawiam za ctgx = t
wtedy dt = −1/(sinx)2dx ⇒ 1/(sinx)2 dx = −dt
wtedy całka ma postać ∫t * −dt = −∫t dt = −1/2 t2 + C = −1/2 * (ctgx)2 + C
jednak gdy zamienie ctgx = cosx/sinx
całka ma postać ∫cosx/(sinx)3 dx
Podstawiam sinx = t ⇒ dt = cosx dx
Co daje ∫1/t3 dt = ∫t−3 dt = −1/2 t−2 + C = −1/(2(sinx)2) + C
Wychodzą dwa różne wyniki
w pierwszym sposobie −1/2 * (ctgx)2 + C
w drugim sposobie −1/(2(sinx)2) + C
Długo sie zastanawiam nad tym przykładem i nie moge znależć błędu. Z góry dziękuję za pomoc
12 sty 20:14
Krzysiek: całki różnią się o stałą calkowania.
−1/2 ctg2 x +C=−1/(2sin2 x)
są równe dla C=−1/2
12 sty 20:19
Studencik: Czyli na sprawdzianie lub kolokwium, jeden i drugi sposób jest dobry?
12 sty 20:21
Krzysiek: tak
12 sty 20:22
Studencik: Ok, Dziękuję za odpowiedź
12 sty 20:23