matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
niebardzo wiem jak policzyc ta pochodna :<
fasda:
pochodna i doprowadzic ja do najprostrzej postaci pomocy
x
2
√
x
2
−1
12 sty 19:45
fasda:
odswiezam
12 sty 19:58
Mila:
pochodna ilorazu:
(x
2
)' *
√
x
2
−1
−x
2
*(
√
x
2
−1
)'
= .... dokończ
x
2
−1
12 sty 21:10
fasda:
1
czy to bedzie tak = U{2x(
√
x
2
−1
−x
2
*
*(x
2
−1)'}
2
√
x
2
−1
12 sty 21:19
fasda:
1
2x(
√
x
2
−1
−x
2
*
*(x
2
−1)'
2
√
x
2
−1
=U{2x(
√
x
2
−1
)(
√
x
2
−1
)−
x
2
−1
x
3
}{(
√
x
2
−1
)
2
}=2x−x
3
czy tak bedzie?
12 sty 21:25
Mila:
Zacząłeś dobrze po znaku = ma być
x
3
2x
√
x
2
−1
−
√
x
2
−1
2x(x
2
−1)−x
3
=
=
=dokończ
x
2
−1
(x
2
−1)
√
x
2
−1
12 sty 22:42