Zadanie z Zaporażca/całki przez podstawianie.
Grze: Witam. otóż, męcze się z czymś takim:
∫tg3(x) dx
Za podstawienie mam przyjać x=arctg(t)
I wychodzi moja przeszkoda:
∫tg3(arctg(t)) * dt/t2+1 =...
No i nie widzę kompletnie co mam dalej zrobic. Pewnie chodzi o zlikwidowanie tego sześcianu
przy tangensie ale jak to nie wiem.
12 sty 19:37
PW: arctg to funkcja odwrotna do tg
12 sty 22:30
Mila: Podstawienie :
| | 1 | |
[tgx=t;x=arctgx; dx= |
| dt] |
| | 1+t2 | |
| | t3 | | t3+t−t | |
∫ |
| dt= ∫ |
| = |
| | 1+t2 | | t2+1 | |
| | t | |
=∫tdt−∫ |
| dt=,,, dokończ |
| | t2+1 | |
12 sty 23:20