Walec wyrównalec
Sebastian: prosze o pomoc
Wnętrze wierzy ma ksztalt walca o srednicy 4m i wysokosci 9m.Oblicz powierzchnie którą należy
pomalowac , odliczajac 10% powierzchni na drewniane schody
Ma wyjsc125,6 m kwadratowych
mi wychodzi 138,16m a 10% 13,816 odjac to od 138 wychodzi mi juz calkiem inny wynik , prosze o
pomoc
3 cze 20:09
adaś =/: a na pewno dobrze zaokrągliłeś ?
3 cze 20:18
Eta:
r = 2m h = 9m
P= 2πr*h + πr
2= 4*9*3,14 + 4*3,14 = 113,04 + 12,56 = 125, 60 m
2
PS: Widocznie ta wieża jest bez sufitu

skoro masz taką odp.
3 cze 20:30
Sebastian: ale ze wzoru na pole walca 2*pi*rkwadrat + 2*pi*r*h wychodzi 138,16
to mam skorzystac z twojego wzoru Eta
4 cze 11:01
Sebastian: aha juz wiem sory za zawracanie glowy
4 cze 11:03