witam, chcialbym sie dowiedziec czy dobrze zrobilem rownanie
artur: x
3−1=0
W(1)=1−1=0
x
3−1:(x−1)=x
2+x−1
Δ 1+4=5
√Δ=
√5
12 sty 19:34
artur: x3=1
12 sty 19:34
Cusack: tutaj nie trzeba stosować twierdzenia o całkowitych pierwiastkach, wystarczy zauważyć że to
jest wzór skróconego mnożenia
12 sty 19:35
Dominik: x3 − 1 = (x − 1)(x2 + x + 1)
Δ < 0
x = 1
12 sty 19:37
Dominik: nie trzeba go zauwazac, tak samo jak i nie trzeba stosowac wzoru skroconego mnozenia. suma
wspolczynnikow wynosi 0, czyli pierwiastkiem wielomianu jest 1. sposobow jest multum.
12 sty 19:39
Dominik: co za glupote napisalem. nie trzeba go stosowac, tak samo jak nie trzeba zauwazac wzoru
skroconego mnozenia.*
12 sty 19:40