co wy na to ?
alibaba: | | 2x+3 | |
dziedziena funkcji f(x)= |
| jest zbior : |
| | 1−x2 | |
a − R, b − R\{1}, c−R\{−1}, d−R\{1,−1}
12 sty 19:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
a kiedy mianownik ≠ 0
12 sty 19:07
Aga1.: 1−x2≠0
12 sty 19:08
alibaba: dobra a dokladniej ? pitagoras ze mnie nie jest, chcialbym zeby ktos mi to wytłumaczył krok po
kroku
12 sty 19:11
alibaba: ?
12 sty 19:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale maturę zaliczyc jakos musisz ... pomyśl
dla jakich x ... 1−x
2 = 0
12 sty 19:24
gdzie jest grzegorz ? : równych 1 ?
12 sty 19:26
Dominik: zauwaz, ze (−1)2 = 1
12 sty 19:28
asdf: policz deltą...
12 sty 19:29
Dominik: a po co?
12 sty 19:29
asdf: no jak nie widzi wzoru skr. mnożenia to może to zrobić przez deltę, czemu nie?
12 sty 19:30
gdzie jest grzegorz ? : no to niech ktos mi to wytłumaczy , po to napisalem zeby dowiedziec sie co i jak
12 sty 19:30
alibaba: ?
12 sty 19:35
Dominik: moze tez przerzucic na druga strone x2, by otrzymac rownanie x2 = 1. tylko −1 i 1 podniesione
do kwadratu daja 1.
12 sty 19:42
asdf: Dobrze, żebyś widział dlaczego nie można dzielić przez zero:
http://www.youtube.com/watch?v=YzLCXE0upQc
(i warto, żebyś to obejrzał, bo w szkołach niczego nie tłumaczą, jedyna reguła to " bo tak
jest i już..")
więc:
1 − x
2 ≠ 0
a = −1
b = 0
c = 1
policz deltą jak nie widzisz wzoru skr. mnozenia.
12 sty 19:42
alibaba: ok x1 = 2 , x2 = −2 . ale co dalej ?
12 sty 20:05
Dominik: skad niby 2 i −2?
12 sty 20:08
alibaba: nie wyciagnalem pierwiastka z Δ, moment
12 sty 20:12
alibaba: ok czyli odpowiedz D, dzieki
12 sty 20:13
mala2:
1 − x2 ≠ 0
pierwiastki równania
1 − x2 = 0 nie należą do dziedziny
−(x2−1) = 0
(x−1)(x+1)=0
x = 1 lub x = −1
D = R \ {−1,1}
12 sty 20:20
Dominik: zgadza sie, odp D
12 sty 20:23