rozwiąż całki przez podstawianie
stokrotka: prosze o pomoc w rozwiazaniu tych kilku calek sposobem przez pdostawianie. bo mi wynik zle
wychodzi

∫sin
7xcosxdx
∫
√3/x(4+lnx)
∫(2e
(−x/2)+5e
(x/2))dx
12 sty 18:59
stokrotka: prosze prosze prosze
12 sty 19:00
Krzysiek: a)t=sinx
b)t=lnx
c)rozbijasz na sumę całek i podstawiasz za potęgę funkcji wykładniczej
12 sty 19:06
monia: skąd wiadomo co podstawić?
12 sty 19:07
Krzysiek: z doświadczenia.
12 sty 19:07
stokrotka: aaa ok dziekujee
12 sty 19:12
monia: yhm, żadnych zasad? w głowie już wiesz wcześniej, że to będzie dobre podtawienie, a inne złe?
12 sty 19:13
monia: a jak taką całkę obliczyć?
12 sty 19:15
stokrotka: ze wzoru ∫dx/√1−x2=arcsinx+c
12 sty 19:20
Krzysiek: monia, jak policzysz kilkadziesiąt całek (tylko nie podobnych) to też będziesz wiedzieć jak
policzyć konkretną całkę. Po drugie całki możemy liczyć na wiele sposobów więc nie ma czegoś
takiego jak 'dobre i złe' podstawienie. Ważne żeby to (podstawienie) nam w jakiś sposób
ułatwiło obliczenia.
12 sty 19:25
stokrotka: Krzyyyysiu

to c mi nie wychodzi

rozbilam sobie i wyszlo mi jakies takie cos \; −4∫e
t
dt−10∫e
−t dt nie wiem co ja porobilam
12 sty 19:31
Krzysiek: ∫et dt to jest najprostsza całka jaka może być..
po drugie nie musisz stosować to samo podstawienie do dwóch całek..
12 sty 19:33
stokrotka: noooo to wiem ale no ale w sumie potegi sa prawie takie same wiec to jedno nie moge sobie dac
do dwoch


moze powiedz mi po prostu czy ide dobrym tropem czy tez nie
12 sty 19:36
Krzysiek: ok
12 sty 19:45