12 sty 18:20
Dominik: istnieje niepisana zasada, zeby prace domowa na forum przepisywac, a nie chamsko wstawiac link
do zdjecia i wymagac zrobienia. probowalas cokolwiek z tym zrobic czy 2 dni weekendu to za
malo dla ciebie na ruszenie pracy domowej?
12 sty 18:23
Sabina: przepraszam, nie znam jeszcze zasad forum. tak, już próbowałam ale porównując z koleżankami
wychodziło mi zupełnie coś innego

ps. to jest zeskanowana str. z podręcznika
12 sty 18:26
Sabina: przepraszam, nie znam jeszcze zasad forum. tak, już próbowałam ale porównując z koleżankami
wychodziło mi zupełnie coś innego

ps. to jest zeskanowana str. z podręcznika
12 sty 18:26
Dominik: to zapisz tutaj swoje proby, a poprawimy/wytlumaczymy co jest zle. pokaz, ze sie starasz.
12 sty 18:26
Sabina: dobrze

zad. 12 :
p. pośpieszny :
s−240km
v=x+20
t=y−1
p., osobowy:
s=240km
v=x
t=y
potem ułożyłam równanie:
240=x*y
240=(x+20) (y−1)
i potem już wszystko pomieszałam
12 sty 18:29
Dominik: co tu pomieszalas? zmienne dobrze opisane, uklad rownan rowniez. pozostaje go rozwiazac.
| ⎧ | xy = 240 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (x + 20)(y − 1) = 240 | |
| ⎧ | xy = 240 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | xy − x + 20y − 20 = 240 | |
| ⎧ | xy = 240 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | xy − x + 20y = 260 | |
| ⎧ | xy = 240 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 240 − x + 20y = 260 | |
| ⎧ | x = 20y − 20 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (20y − 20)y = 240 | |
dokoncz dalej sama
12 sty 18:52
Sabina: nie rozumiem dwóch ostatnich linijek, skąd to się wzięło?
12 sty 19:10
Sabina: nie rozumiem dwóch ostatnich linijek, skąd to się wzięło?
12 sty 19:11