calka
stude: | | 7 | |
Jak taką całkę obliczyć ∫ |
| dx . Wynik powinien wyjsc 7/10ln|4+5x2| |
| | 4+5x2 | |
12 sty 18:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
mało prawdopodobne
żeby nie powiedzieć ... że nie
chyba że w liczniku jest niewidzialne 'x'
12 sty 18:03
stude: | | √5 | |
własnie ja liczyłam i wyszło mi 7/√5arctg |
| +c |
| | 2 | |
12 sty 18:11
stude: czy to bedzie dobry wynik? Bo w odpowiedziach ejst inaczej. I nie wiem czy to ja żle robię czy
tam jest błąd
12 sty 18:11
stude: przeliczyłby ktoś to dla mnie?
12 sty 18:27
studentka: przeliczyłby ktoś to dla mnie?
12 sty 19:12
monia: z jakiej książki masz to zadanie?
12 sty 19:16
studentka: nie wiem. taki przypadkowy przykład
12 sty 19:19
12 sty 19:27
studentka: rzeczywiście zgubiłam. Dziękuję bardzo
12 sty 19:37
studentka: | | dx | |
a taki przykład ∫ |
| |
| | 3x2+2x+1 | |
12 sty 19:47
Maslanek: | | √3 | | 1 | | √3 | | 2 | |
3x2+2x+1=(√3x+ |
| )2− |
| +1=(√3x+ |
| )2+ |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | √3 | | √3 | |
= |
| {[ |
| (√3x+ |
| )]2+1} |
| | 3 | | √2 | | 3 | |
Podstawienie tego co w nawiasie do kwadratu
12 sty 20:36