wielomiany
asdfghjkl: dla jakich a,b,c wielomianów P i Q są równe
P(x)=(x3+a)(x+1)=x4+x3+ax+a
Q(x)=(x2+b)(x2+x+c)=x4+x3+cx2+bx2+bx+bc
c+b=0 a=b a=bc
b=−c a=−c
c=−b
12 sty 18:01
Dominik: P(x) = x
4 + x
3 + ax + a
Q(x) = x
4 + x
3 + cx
2 + bx
2 + bx + bc = x
4 + x
3 + (c + b)x
2 + bx + bc
| ⎧ | c + b = 0 | |
| ⎨ | b = a |
|
| ⎩ | bc = a | |
uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi, chyba proste.
12 sty 18:06
asdfghjkl: no ale jaki będzie wynik
tu nie ma żadnych liczb
więc chyba
c=−a
b=a
bc=a
12 sty 18:13
asdfghjkl: a=bc
a=−ac
a=−a2
a=−1
b+c=0
bc=−1
12 sty 18:22
12 sty 18:25