Ptoszę o pomoc :*
asdf: rozwiąż równanie x
4+2x
2−3=0 może mi ktoś to wytłumaczyć bo ja nic z tego nie rozumiem
12 sty 17:52
bezendu: wprowadź zmienną pomocniczą t
t=x
2
t
2+2t−3=0
i teraz proste równanie kwadratowe masz
12 sty 17:56
bezendu: Δ=2
2−4*1*(−3)=16
√Δ=4
x
2=1 x
2=−3 nie ma rozwiązania
x=1 ⋁ x=−1
12 sty 18:04
asdf: delte wiem jak się liczy tylko nie wiem skąd się to bierze to co w pierwszym komentarzu jest .
12 sty 18:09
bezendu: bo masz x
4 i nie wyciągniesz x
2 przed nawias bo masz x
4+2x
2+3 i przy 3 nie masz x
2 więc
wprowadzasz tą zmienną pomocniczą t
12 sty 18:12
asdf: a jak mam takie równanie to jak to rozwiązać x3−5x2−x+5=0
12 sty 18:17
bezendu: x3−5x2−x+5=0
x2(x−5)−(x−5)=0
(x−5)(x2−1)=0
(x−5)(x−1)(x+1)=0
x=−1 x=1 x=5
12 sty 18:19
asdf: a jak ma do rozwiązania nierówność x4−4x3+x−4>0
12 sty 18:26
pigor: ... , myśl i ...

wyciągaj wnioski np. tak:
x4+2x2−3= 0 ⇔ x
4+2x
2*1+1−4= 0 ⇔ (x
2+1)
2= 4 ⇔ x
2+1= 2 ⇔
⇔ x
2= 1 ⇔ |x|= 1 ⇔
x= −1 lub
x= 1 ⇔
x∊{−1,1}} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3−5x2−x+5= 0 ⇔ (x
3−5x
2)−(x−5)= 0 ⇔ x
2(x−5)−1(x−5)= 0 ⇔
⇔ (x−5)(x
2−1)= 0 ⇔ (x−5)(x−1)(x+1)= 0 ⇔
x∊{5,1,−1} . ...
12 sty 18:27
Dominik: miales przerabiany taki dzial o nazwie "wielomiany"?
12 sty 18:27
asdf: Tak
12 sty 18:29
12 sty 18:31