oblicz granicę ciągu
uczen : Co zrobić, jak to obliczyć gdy w przykładzie ciągu jest drugi ciąg z ...
Np
Lim a
n= (3n
2 + 4n+2)/(1+2+3+...+n)
Nie było mnie na tej lekcji a w przyszłym tygodniu mam sprawdzian
12 sty 17:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
mianownik to Sn ciagu arytmetycznego
wyznacz to Sn i oblicz granicę
12 sty 17:44
uczen : Czyli w mianowniku (1+n)/2 * n. O to chodzi ?
12 sty 17:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... oto chodzi
12 sty 17:49
uczen : No i granica mi wychodzi 6 ?
12 sty 17:50
Krzysiek: ok
12 sty 17:56
uczen : Problem w tym że w odpowiedziach w książce jest 0

i już sam nie wiem
12 sty 17:58
uczen : Robiłem jeszcze kilka przykładów tego typu i nic nie wychodzi wydaje mi się że na nieskończonej
ilości składników czy coś to się inaczej jakoś liczy tylko nie wiem jak i nie moge do tego
dojść POMOCY PLIS
12 sty 18:35
Mateusz:
Robi sie dokładnie tak samo przykład:
| | n2+3n−2 | | n(n+1) | |
lim |
| zmajduje wzor ogolny sumy mianownika czyli |
| i mam: |
| | 1+2+3+4+...+n | | 2 | |
| | n2+3n−2 | | n2+3n−2 | | 2(n2+3n−2) | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | | | | | n2+n | |
| | 2n2+6n−4 | | ∞ | |
=lim |
| = |
| wiec dziele przez n2 i mam |
| | n2+n | | ∞ | |
| | | |
lim |
| = 2 przy limesach dopisz ze n→∞ |
| | | |
12 sty 18:48
uczen : Teraz wszystko mi już dobrze wyszło i zakumałem DZIĘKI ZA POMOC
12 sty 19:13