Trygonometria, zbiór Pazdro, 5.11a,b 5.12d rozszerzenie
Alois~: Trygonometria
Rozwiąż równania
1) 4sin(πx) = 4x
2−4x+5
| | 2π | | 1 | |
2) cos( |
| ) + |
| x2 = 2x−3 |
| | x | | 2 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji
| | 1 | |
3) y= |
| tu pewnie będzie, że tg2x +2≠ 0 |
| | tg2x +2 | |
4) y=tg
3x−tg
2x+tgx−1
| | 1 | |
5) y= |
| a tu, że cos2x−2cosx−8≠0 |
| | cos2x−2cosx−8 | |
12 sty 17:28
yep: 1) musisz narysować wykres funkcji sin(pi*x); np. dla x = 1/2 wartosc to √2/2, dla x = 1,
wartosc to sin(pi) czyli 0; pozniej dla kazdego argumentu zaznaczasz wartosc 4 razy wieksza od
poprzedniej; uzyzkasz wykres 4sin(pi * x); teraz rysujesz wykres funkcji 4x2 − 4x = 4x(x −
1); zostala ci tylko 5 po prawej stronie, ktora przenosisz na lewa, tym samym "obnizajac"
wykres 4sin(pi * x) o 5 jednostek w dol; sprawdzasz gdzie pokrywaja sie wykresy 2 funkcji
12 sty 17:45
Alois~: zaraz spr tak zrobić
12 sty 18:46
Alois~: nadal bardzo potrzebuję rozwiązań
12 sty 19:09
PW: 3) mianownik (tam gdzie ma sens) przyjmuje wszystkie możliwe wartości rzeczywiste z przedziału
(2,
∞)., bo
0≤tg
2x.
2≤tg
2x+2.
Tak więc
12 sty 19:31
PW:
4)
t3−t2+t−1 = t2(t−1)+(t−1) = (t−1)(t2+1)
Wyrażenie w drugim nawiasie jest większe lub równe 1, a wyrażenie w pierwszym nawiasie może
przyjmować dowolne wartości, wobec tego zbiór wartości badanej funkcji to R. Na poparcie tego
stwierdzenia można narysować przebieg funkcji (t−1)(t2+1) − wielomian trzeciego stopnia z
miejscem zerowym w 1.
12 sty 19:43
PW:
5) W mianowniku jest funkcja złożona
w(u) = u2−2u−8, u=cosx
w(u) w zależności od u przybiera wartości od "drugiej współrzędnej wierzchołka paraboli" do +∞.
Po narysowaniu paraboli i wzięciu po uwagę, że u może przyjmować wartości tylko z przedziału
<−1,1> będzie widać, jaką minimalną wartość przybiera mianownik cos2x−2cosx−8.
12 sty 19:54
Mila:
1)
4sin(πx) = 4x
2−4x+5 /:4
| | 5 | |
sin(πx) = x2−x+ |
| Δ=1−5=−4<0 trójmian przyjmuje tylko wartości dodatnie. |
| | 4 | |
| | 5 | |
Aby równanie miało rozwiązanie, to musi być spelniony warunek 0<x2−x+ |
| ≤1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
zatem rozwiązaniem może być tylko liczba x= |
| |
| | 2 | |
sprawdź
L=...
P=...
12 sty 22:59
Mila: zadanie 2 zrób podobnie.
Tam policzysz wartość największą trójmianu.
12 sty 23:00