2. Suma długości wszystkich krawedzi czworościanu foremnego wynosi
a) 36cm.
b) 24cm
Pole powierzchni tego czworościanu jest równe....?
4. Graniastosłup prawidłowy 6−kątny ma wysokość 20cm. Krawędz podstawy tego graniastosłupa ma
długość 3dm. Czy w tym graniastosłupie zmieści się 45l wody?
b) Graniastosłup prawidłowy 6−kątny ma wysokość 8dm. Krawędz podstawy tego graniastosłupa ma
długość 20cm. Czy w tym graniastosłupie zmieści się 80l wody?
5. Przekątna graniastosłupa prawidłowego 4−kątnego jest nachylona do podstawy pod kątem
30stopni . Wysokość wynosi 2pierwiastek 3. Oblicz pole powierzchni.
b) Przekątna graniastosłupa prawidłowego 4−kątnego jest nachylona do podstawy pod kątem
60stopni . Wysokość wynosi 6pierwiastek 3. Oblicz pole powierzchni.
zad 4a/ oblicz V ..... i przekonasz się czy zmieści się 45litrów H2O
1 litr= 1dm3
V = PP*H PP= 6*PΔ równobocznego
zamień 20 cm = 2 dm i √3≈ 1, 73
policz i podaj odp
zad4b/ podobnie
zad5/ Narysuj ten graniastosłup
rozpatrz trójkąt prostokatny :
H= 2√3 −−−−− przyprostokatna przeciwległa kątowi 30o
dp = a√2 −−( dł. przekatnej kwadratu) −−− przyprostokątna przyległa dokąta 30o
policz "a" z funkcji
| H | ||
tg30= | ..... i policz "a"
| |
| dp |