Równanie liczby zespolone
Marcin:
Mam z tym niemały problem. Prawą stronę robię przez sprzężenie:
| | (−24+16i)*(2+3i) | | −48−72i+32i+48i2 | | −96−40i | |
|
| = |
| = |
| |
| | (2−3i)*(2+3i) | | 13 | | 13 | |
dalej
z=
3√−96−40i13
|z|=|
−96−40i13|=
√9216+1600169=8
Była by to IV ćwiartka ale z obliczeniem kąta mam już problem. Czy robię to w dobry sposób? Czy
może można jakoś inaczej (łatwiej)? Jeśli nie to co dalej?
12 sty 17:21
12 sty 17:30
12 sty 17:56
Krzysiek: φ=arctg(40/96)+π
i skorzystaj ze wzory de Moivre'a nie wyliczając już tych wartości.
12 sty 18:01