Częsci
Angela: ∫x2arcsinxdx
Obliczam to najpierw przez części ale nie wychodzi mi dalej.
12 sty 17:18
Krzysiek: To pokaż jak liczysz
12 sty 17:18
Artur_z_miasta_Neptuna: to czekamy na obliczenia
12 sty 17:19
Angela: | | 1 | | 1 | |
za u= arcsinx u'= |
| v'= x2 v= |
| x3 |
| | √1−x2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | x3 | |
= |
| arcsinx− |
| ∫ |
| i tutaj nie wiem co dalej |
| | 3 | | 3 | | √1−x2 | |
12 sty 17:23
Krzysiek: przed całką powinno być: u*v=x3 /3 arcsinx
a tą całkę policzysz korzystając z podstawienia:
t=1−x2
12 sty 17:26
Angela: Dziekuje, ale właśnie mi nie wychodzi, nie wiem jak dostać to x3
12 sty 17:28
Krzysiek: dt=−2xdx
t=1−x
2 ⇒x
2 =1−t
12 sty 17:36
Angela: | | x3 | | 1 | |
czyli mam całkę ∫ |
| = 1−x2=t −2xdx=dt xdx=− |
| dt x2=1−t |
| | √1−x2 | | 2 | |
| | 1 | | 1−t | | 1 | | 2 | |
− |
| ∫ |
| = − |
| √t + |
| √t a w odpowiedziach jest inaczej. |
| | 2 | | √t | | 4 | | 9 | |
12 sty 17:39
Krzysiek: przecież liczysz całkę: ∫x2 arcsinxdx
więc to co jest wyżej napisane to nie jest cała odpowiedź
po drugie na końcu wracasz do postawienia.
12 sty 17:41
Angela: | | 1 | | 2 | |
w odpowiedziach oprócz tego pierwszego członu jest |
| x2√1−x2 + |
| √1−x2 + C i |
| | 9 | | 9 | |
| | 1 | |
nie wiem gdzie robie błąd ze nie wychodzi mi |
| x2 |
| | 9 | |
12 sty 17:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj ojjj ... druga część źle
12 sty 17:42
Angela: Tak, ten pierwszy człon pominełam, bo to już mam, przepraszam.
12 sty 17:42
Angela: to jak powinnam to zrobic?
12 sty 17:46