a
anka: Rozwiąż układ równań:
|x|+|y|=4
4|x|−y=1
Powtórka przed maturą

dochodzę do postaci:
4 |4−|y| | − y = 1
i tutaj robię 2 przypadki: dla 4−|y|≥0 lub dla 4−|y| <0 ?
12 sty 17:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
z pierwszego −> |x| = 4−|y|
podstawiasz do drugiego
16 − 4|y| − y = 1
dla y≥0 ⋁ dla y<0
−5y = −15 ⋁ 16 + 3y = 1
y = 3 ⋁ y = −5
wyznacz 'x' dla podanych 'y'
12 sty 17:21
anka: ale jak podstawiamy pod |x| wyrażenie 4−|y| to nie powinno być: 4 |4−|y| | ?
12 sty 17:42
anka: i to chyba nie możliwe, żeby y=−5, bo nawet jak sprawdzimy to wyjdzie nam sprzeczność?
12 sty 17:44
anka: |x|+|y|=4
|x| + |−5| = 4
|x|=−1?
12 sty 17:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale masz wyznaczone |x| i to podstawiasz
12 sty 17:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
to Ci wyjdzie z założeń ... których nie pisałem
12 sty 17:46