funckja oblicz
member : Witam Tima, Bogusia i Basię. Mam kolejny problem który najlepiej bedzie widoczny pod linkiem:
http://www.nowiny24.pl/files/matura_2009/matura_matematyka_odpowiedzi_4.pdf
Mianowicie, chodzi o pkt C nie potrafie przekształcić z postaci kanonicznej tej funkcji
tak aby wyszedł wynik b=12 i c=−10. Mogę liczyć na szczegóły ?
Wiem tylko tyle ze wzor postaci kanonicznej jest taki f(x) = a ( x+
b2a ) −
Δ4a
3 cze 19:34
adaś =/: g(x)=−2x2+12x−10
tu chodzi o to że współczynnik a=−2 b =12 i c=−10
p.k.f(x)=a[x−(−b/2a)]+Δ/4a
3 cze 19:44
adaś =/: a nie zapomniałes o kwadracie ?

bo ja sobei tu zapomniałem

f(x)=a[x−(−b/2a)]
2+Δ/4a
3 cze 19:47
member : zapomnialem o kwadracie. ja wiem że " tu chodzi o to że współczynnik a=−2 b =12 i c=−10 " ale
ten współczynnik b i c trzeba wyliczyć. Możesz mi to po kolei opisać ? tok działania ?
3 cze 19:51
Eta:
3 cze 19:58
adaś =/: bardzo proste

podkładasz pod ten wzór stosujesz wz. skróconego mnożenia i obliczasz do konca

w tym wypadku
kwadrat różnicy chyba
3 cze 20:01
member : Czyli mam to tak podstawić ? :
f(x)=a[x−(−b/2a)]2+Δ/4a
g(x)= −2x
2 + bx+ c
Δ= b
2 + 8c
wiec podstawiając do wzoru
g(x) = −2 (x
2 + 2x
2b4a +
b216 ) −
b2 + 8c−8 


3 cze 20:09
adaś =/: no właśnie tak
3 cze 20:12
member : wszystko fajnie, już wiem że tak ma być ale w dalszym ciągu, podstawiając do wzoru gubię się w
liczeniu.
mam coś takiego :
g(x)= − 2x2 − (4x−4b16) + 2b232 + b2+8c8 nie wiem czy to jest dobrze
3 cze 20:26
member :
3 cze 21:08
member:
4 cze 17:41