Układy równań liniowych
fdsa: Co należy założyć o liczbach rzeczywistych α i β, aby zagwarantować, że układ równań liniowych
o niewiadomych x1, x2 i x3:
x1+x2+x3=a1
x1+αx2+α2x3=a2
x1+βx2+β2x3=a3
będzie układem oznaczonym dla dowolnych liczb rzeczywistych a1, a2 i a3?
12 sty 17:07
fdsa: Trzeba założyć, że α≠β, α≠1 i β≠1, a dla a1=a2=a3=0 α,β∊R?
Po zgaussowaniu tej macierzy żeby rząd macierzy wynosił 3 powinny być właśnie takie założenia.
Wszystko się zgadza?
12 sty 17:08
fdsa: zgaussowaniu czy sprowadzeniu do postaci schodkowej jak kto woli żebyście się nie czepiali
słówek
12 sty 17:11
Godzio:
x
1 + x
2 + x
3 = 1
x
1 + 2x
2 + 2x
3 = 2
x
1 + 3x
2 + 3x
3 = 3
(2) − 2(1) :
− x
1 = 0 ⇒ x
1 = 0
x
2 = 1 − x
3
x
3 ∊ R
Układ nieoznaczony, a warunki są spełnione, więc ?
12 sty 17:13
Krzysiek: Godzio, α=2 więc α
2 =2 ?
12 sty 17:15
Godzio: A, tam jest "α
2" i "β
2"
Zlało się
12 sty 17:15
Godzio:
Podam nieco inny sposób, zauważmy, że macierz:
1 1 1
1 α α2
1 β β2
musi być mieć niezerowy wyznacznik, a jego prosto policzymy,
(α − 1)(β2 − 1) − (α2 − 1)(β − 1) =
(α − 1)(β − 1)(β + 1 − α − 1) ≠ 0 ⇔
α ≠ 1 i β ≠ 1 i α ≠ β
12 sty 17:18
fdsa: Tak też chciałem policzyć wyznacznik, lecz wyznaczników nie było jeszcze na wykładzie, a na
ćwiczeniach normalnie gaussowaliśmy

ale mój sposób jest dobry?
12 sty 17:21
Godzio:
Dobry, jeżeli nie mieliście jeszcze wyznaczników, to postać schodkowa jest jak najbardziej
odpowiednia
12 sty 17:22
fdsa: Ok, już wiem. Jest dobry jest. Uff
12 sty 17:23
fdsa: To sprawdźmy, czy następne zadanie zrobiłem dobrze.
Wyznaczyć wymiar i podać bazę dla podprzestrzeni U1∩U2, jeżeli
U1={(x,y,z,t)∊R4:x−t=0 i z−y=0}
U2={(x,y,z,t)∊R4:x+y=0 i z+t=0}
dim U1=2
dim U2=2
Ale są tylko 3 z tych czterech wektorów niezależne. Więc obie płaszczyzny mają wspólny 1
wektor? Czyli częścią wspólną jest ten wektor, który tworzy podprzestrzeń o wymiarze 1 i ten
wektor jest bazą dla U1∩U2?
12 sty 17:28
fdsa: Oczywiście z czterech wektorów, które generują U1 i U2
12 sty 17:33
Godzio:
BU1 = lin{ (1,0,0,1), (0,1,1,0) }
BU2 = lin{ (1,−1,0,0), (0,0,1,−1) }
I teraz formalnie wypadało by:
a(1,0,0,1) + b(0,1,1,0) = c(1,−1,0,0) + d(0,0,1,−1)
a = c
b = − c
b = d
a = −d
a = c = − b = − d
BU1 ∩ U2 = lin{ (1,1,−1,−1) }
12 sty 17:39
Godzio:
Ale dobrze rozumujesz
12 sty 17:39
fdsa: A co jeśli napisałem
a=c
b=−c
d=−c
c∊R
i stąd wywnioskowałem, że ten trzeci wektor jest liniowo zależny od pozostałych?

I niestety jako bazę dałem ten jeden wektor liniowo zależny czyli (1,−1,0,0) o ile dobrze
pamiętam
12 sty 18:07
fdsa: Ogólnie układ równań rozwiązałem chyba dobrze, wynika z niego, że 1 wektor jest liniowo
zależny. Tylko tę bazę źle wyznaczyłem.
12 sty 18:23
potrzebujaca wiedzy: ucze sie o podprzestrzeniach i zobaczylam zadanko, moglby ktos mi wytlumaczyc jak godzio
obliczyl baze bo tego nie rozumiem:(
20 sty 15:30