matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz liczbę a
ewa:
Wyznacz liczbę a z równania a
√
5
+3=10a−
√
5
12 sty 17:06
Dominik:
a
√
5
+ 3 = 10a −
√
5
a
√
5
− 10a = −3 −
√
5
a(
√
5
− 10) = −3 −
√
5
−3 −
√
5
a =
dokoncz
√
5
− 10
12 sty 17:09