badanie przebiegu funkcji
Potrzebujący: | | √x | |
Wyzancz dziedzine ekstrema lokalne i przedzialy monotonicznosci funkcji f(x)= |
| |
| | lnx | |
dziedzina wyszla mi D=(0;
∞)\{1} pozniej obliczylem pochodna i ona wyszla mi
| | lnx−2 | |
f'(x)= |
| czy to co obliczylem jest dobrze? i co dalej ? |
| | 2√xln2 x | |
12 sty 16:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
dalej ... przyrównujesz pochodną do 0 i wyznaczasz punkty podejrzane o bycie ekstremami
robisz szkic wykresu pochodnej i wyznaczasz przedzialy monotoniczności
(Uwaga

zwróć uwagę czy mianownik jest tego samego znaku dla każdego x∊D
f' nim się go
pozbędziesz)
12 sty 17:01
Potrzebujący: czyli teraz wyznaczm miejsca zerowe pochodnej? ja bym to tak zrobil (lnx−2)(2√xln2 x)=0
czyli miejsca zerowe to x=e2 lub x=0 lub x=1 czyli ta funkcja jest rosnaca dla
x∊(0;1),(e2;∞)czy to jest dobrze?
12 sty 17:08
Potrzebujący:
12 sty 18:30
Potrzebujący: Wie może kto czy to co napisałem jest dobrze?
13 sty 19:13