Funkcja kwadratowa
Sock: Doprowadź wzór funkcji kwadratowej f do postaci kanonicznej, stosując wzór skróconego mnożenia
na kwadrat sumy lub kwadrat róznicy.
a) f(x)= 1/2x2 +3x + 1/2
b) f(x)= −2x2 +6x +1
12 sty 16:47
Sock:
12 sty 16:48
PW: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| (x2+6x+1) = |
| [x2+2.3.x+1] = |
| [(x2+2.3.x+32)−32+1] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Sprawdź jak wygląda postać kanoniczna − to już wystarczy, czy jeszcze trzeba wykonać jakieś
działanie?
12 sty 17:19
Sock: tak jest dobrze, wielkie dzięki! kompletnie zapomniałam jak to się robi
12 sty 17:24