obliczyć sumę 15-stu początkowych wyrazów ciągu
PaulinkaAa: proszę pomóżcie:(
oblicz sumę 15−stu początkowych wyrazów ciągu(an),danego wzorem an=4n−1
3 cze 19:33
adaś =/: a1=4*1−1
a2=4*2−1
o to w tym chodzi ^^ ? bo ja coś takiego miałem kiedyś kiedyś w gimnazjum
3 cze 19:35
tim: Nie, tu akurat nie.
Istnieje wzór:
Za n podstawiasz 15
a
1 wyznacz z wzoru an = 4n − 1
a
n podstawiasz wzór a
n = 4n − 1
3 cze 19:41
adaś =/: ^^ dlatego sam się pytałem ^^ dobrze wiedzieć

słuchaj tima a daleko zajdziesz xDD ^^ ja
miałem 4 w gimnazium a teraz mam same 3 xD
3 cze 19:49
PaulinkaAa: hhe ja to ledwo 2
3 cze 19:51
PaulinkaAa: teraz mam a wgim tez 4 miałam
3 cze 19:51