Prosze o sprawdzenie zadanka.
aa: Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem owe zadanko:
8. Podaj postać kierunkową i parametryczną prostej:
a) przechodzącej przez punkty A=( 2,−1,3) , B = (−1,−2,−3)
b) równoległej do wektora k = [ 2,−1,3] i przechodzacej przez srodek odcinka AB(jw.)
| | (x−2) | | (y+1) | |
c) równoległej do prostej |
| = |
| = z |
| | 3 | | 3 | |
a więc wyszło mi tak:
| | (x−2) | | (y+1) | | (z−3) | |
a) |
| = |
| = |
| |
| | −3 | | −1 | | −6 | |
a postac parametryczna:
x = 2−3t, y = −1 −t , z = 3−6t
b)
| (x−1/2) | | (y+3/2) | | z | |
| = |
| = |
| a postac parametryczna: |
| 2 | | −1 | | 3 | |
x = 1/2 + 2t, y = −3/2 − t , z = 3t
c)
| x | | y | |
| = |
| = Z a parametryczna: |
| 3 | | 3 | |
x = 3t, y = 3t, z = t
Prosze o sprawdzenie!
Pozdraiwam!