Liczby zespolone
fdsa: Dana jest liczba zespolona z, o której wiadomo, że −Imz<Rez<0 oraz |z|=r>0.
Naszkicuj na płaszczyźnie zespolonej przybliżone położenie punktów z, iz, i2z, i3z,...
12 sty 16:23
fdsa: Czy to będzie miało coś wspólnego z okręgiem czy będzie to zbiór punktów na płaszczyźnie, które
tworzą hmm "gwiazdę?"
Narysowałem sobie proste y=x i y=−x i na każdej z czterech płaszczyzn zbiór liczb z to jest
połowa tej płaszczyzny bez osi układu współrzędnych i bez punktu (0,0)
Dobrze myślę?
12 sty 16:44
PW: y>−x i x<0 − to tylko wnętrze kąta wyznaczonego przez prostą y=−x i dodatnią półoś Oy.
Liczby z o module równym r to okrąg o promieniu r, tak więc punkty z spełniające warunki
| | 1 | |
zadania to taka |
| okręgu zawarta w opisanym kącie. To jest jeden rysunek. |
| | 8 | |
Dla iz, i
2z i i
3z trzy inne rysunki.
12 sty 17:07
fdsa: Cholera

te kąty wyznaczyłem, tylko właśnie nie było jednoznacznie wyznaczonego r, dlatego
nie wiedziałem, jak zaznaczyć promień tego koła 'w przybliżeniu' jak podali w treści zadania.
Bez sensu troszkę. Promień 'w przybliżeniu' ale tak naprawdę mogliśmy sobie wybrać dowolny
dodatni... Jeśli zamalowałem cztery płaszczyzny wyznaczone przez te kąty, ale nie zaznaczyłem
r, będą jakieś punkty?
12 sty 17:15
fdsa: Podpunkt b) do tego zadania
Niech F będzie wielokątem wypukłym o najmniejszym polu spośród wszystkich wielokątów wypukłych
zawierających punkty z, iz, iz, i3z,... . Naszkicować F oraz wyrazić jego pole przy pomocy
r.
12 sty 17:18