12 sty 16:14
Krzysiek: t=tgx
| | cos2 x | | 1 | | 1 | |
cos2 x= |
| = |
| = |
| |
| | sin2 x+cos2 x | | tg2 x+1 | | t2 +1 | |
12 sty 16:17
Potrzebujący: | | 1 | |
ale mam obliczyc |
| czy mógłbys mi to do konca rozpisac bo do konca nie rozumiem |
| | cos4 x | |
jeszcze calki bo dopiero ja zacząłem.
12 sty 16:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
i policzysz
zauważ:
| | 1 | | 1 | |
cos2x = |
| = |
| |
| | tg2x+1 | | t2+1 | |
| | 1 | | 1 | |
więc cos4x = |
| * |
| |
| | (t2+1) | | (t2+1) | |
12 sty 16:45
Potrzebujący: ale ja tych calek do konca jeszcze nie zrozumialem wiec czy moglbys mi to do konca rozpisac.
bardzo prosze
12 sty 16:52
Mila: Liczysz przez części?
12 sty 16:52
Potrzebujący: wiem jaki jest wzór ale nie umiem tego ropisać
12 sty 17:04
Krzysiek: po podstawienie t=tgx,
otrzymujesz bardzo łatwą całkę do policzenia...
12 sty 17:05
Godzio:
Można też tak:
| 1 | | sin2x + cos2x | | tg2x + 1 | |
| = |
| = |
| |
| cos4x | | cos4x | | cos2x | |
| | 1 | |
tgx = t ⇒ |
| dx = dt |
| | cos2x | |
Po podstawieniu:
∫(t
2 + 1)dt
12 sty 17:21
Potrzebujący: ∫(t2 +1)2 ale nie umiem tego obliczyc przez czesci jak obliczałem to mi straszny wynik
wyszedl z pewnością zły. czy jest jakis myk by szybko to obliczyc?
12 sty 17:22
Mila: Przez części musisz się jednak nauczyć.
Teraz w takim razie przez podstawienie:
No, to po kolei.
| | 1 | | 1 | |
[tgx=t ; x=arctgt; dx= |
| dt; cos2x= |
| ] |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| * |
| dt=∫(1+t2)dt=( jak podał Godzio) |
| | cos4x | | | | 1+t2 | |
12 sty 21:45
Potrzebujący: a dla porównania jak przez cześci to sie rozpisuje?
13 sty 19:16