matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
digits:
Znajdź funkcję odwrotną
x
4
y=x
2
−
x
2
−1
12 sty 16:11
digits:
x
4
y=x
2
−
/*(x
2
−1)
x
2
−1
yx
2
−y=x
4
−x
2
−x
4
yx
2
+x
2
=y x
2
(y+1)=y
y
x
2
=
y+1
y
x=±
√
y+1
dobrze
12 sty 16:28
Mila:
Musisz rozważyć przedziały w których f(x) jest różnowartościowa. Najpierw przekształcenie wzoru: D: x≠1 i x≠−1
x
2
(x
2
−1)−x
4
−x
2
y=
=
x
2
−1
x
2
−1
Popatrz na wykres:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D-x^2%2F%28x^2-1%29
Funkcja odwrotna istnieje dla przedziałów: ............. Czy umiesz badać przebieg funkcji? (monotonicznoć, pochodne?)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=inverse+funktion%28-x^2%2F%28x^2-1%29%29
12 sty 16:40
digits:
Monotoniczność to że tam się bada znak różnicy
f(x1)−f(x2)
Pochodne w miarę umiem liczyć.
12 sty 16:59