srodkowa w trojkacie rownoramiennym
stasia: Witajcie,
probuje rozwiazac pewne przykladowe zadania konkursowe i mam w jednym problem.
Zadanie brzmi:
Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest bok BC. Na boku AC leży taki punkt D, że odcinki DA
i DB są równe oraz kąty DBA i DBC są równe. Oblicz miarę kąta BAC.
Nie mam pojecia jak wyznaczyc te katy,bo tak naprawde jest dla mnie za malo danych.
Gdybym przyjela ze srodkowa poprowadzona z wierzcholka B do boku AC jest jego wysokoscia, to
kat przy podstawie wyszedlby mi jak w trojkacie rownobocznym i w ogole mialabym do czynienia z
trojkatem rownobocznym/
Nie zakladajac nic, ja moge brac dowolne miary katow tak aby te warunki z zadania sie
zgadzaly,np.
katy przy podstawie maja po 20 stopni ,a ten szukany 140.
Jak sobie poradzic z tym zadaniem?
Prosze o pomoc.
12 sty 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:

skoro |AD| = |BD| to Δ
ABD jest równoramienny
czyli ∡BAD = ∡DBA
w zadaniu masz podane, że ∡DBA = ∡DBC ... czyli ∡CBA = 2*∡DBA
a wiesz że Δ
ABC jest równoramienny więc ∡CBA = ∡BCA = 2*∡DBA = 2*∡BAD = 2*α
stąd 5α = 180 ⇒ α = ...
12 sty 16:19
Skipper:

36
12 sty 16:33
stasia: faktycznie,dzieki

12 sty 17:05