Wykonaj działania
natka: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+2)(x+3) | | (x+3)(x+4) | | (x+4)(x+5) | |
12 sty 15:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
wspólny mianownik i dodajesz ułamki do siebie
12 sty 15:52
natka: Otrzymałam coś takiego..
| 5x4+41x3+139x2+295x+120 | |
| ? |
| x(x+1)(x+2)(x+3)(x+4)(x+5) | |
12 sty 16:00
zombi: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Skorzystaj z |
| = |
| − |
| Zobaczysz zależność i masz gotowe rozwiązanie. |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
12 sty 16:08
natka: o matkooo.. trochę się naliczyłam do tego czasu , ale wielkie dzięki ; )
12 sty 16:14
zombi: Jak zastosujesz to co ci powiedziałem dostajesz
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
| − |
| + |
| − |
| +...− |
| = |
| − |
| = |
| |
| x | | x+1 | | x+1 | | x+2 | | x+5 | | x | | x+5 | | x(x+5) | |
12 sty 16:15
natka: ogarnęłam , dzięki
12 sty 16:18