Wielomiany - rozwiąż równanie
Nie ogarniam xD: Rozwiąż równanie:
a) 4x
3 − 25x = 0
b) x
3 + 2x
2 − 9x − 18 = 0
b) (

) x
2(x+2) − 9(x+2) = 0
(x
2 − 9)(x+2) = 0
(x−3)(x+3)(x+2) = 0 .... i co dalej?
12 sty 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
b) i wypisujesz rozwiązania
a) x 'przed nawias' i dalej już sobie poradzisz
12 sty 15:52
szkola: Chłopie jeżeli jesteś tutaj od bezsensownego nabijania postów to lepiej sobie daruj ...
Albo rozw. jasno przykład albo piszesz sobie filozoficzne wzmianki,które tutaj nic nie wnosza
12 sty 15:55
Sweep The Floor: a) Wyciągasz x przed nawias
x(4x2 − 25)=0
Stosujesz wzór na a2 − b2 = (a−b)(a+b)
x(2x − 5)(2x+5)=0
I każdy z współczynników przyrównujesz.
x=0 x =−2,5 x=2,5
b) Przyrównujesz do zera każdy wszystko to co z x.
Np. x−3=0 czyli x =3
12 sty 15:59
Nie ogarniam xD: a) 4x
3 − 25x = 0
x(4x
2 − 25) = 0
x(2x − 5) (2x +5) = 0
okej... ale teraz mam "2x"... jeśli je podzielę, będę musiała zrobić to samo z "5"...
x(x − 5/2)(x+5/2)(x−5/2)(x +5/2) = 0
x(x−5/2)(x+5/2) = 0
i rozwiązania x= 5/2 i x
2 = − 5/2
12 sty 16:03
Nie ogarniam xD: b) x=3, x=−3, x= −2
12 sty 16:05
Sweep The Floor: Napisałem Ci odpowiedzi. To co masz poza nawiasem też jest ważne.
Jeśli byłaby liczba nie miałby to znaczenia, ale jeśli jest litera to też musisz ją wziąć pod
uwagę.
| 5 | |
| to = 2,5.  |
| 2 | |
12 sty 16:06
Nie ogarniam xD: Faktycznie, zapomniałam o tym x'ie.

Dzięki!
12 sty 16:07
Nie ogarniam xD: Aaa, jeszcze jedno xD Sprawdzałam podobne przykłady, ale dochodzę do pewnego momentu i nie mam
pojęcia, jak dalej postąpić xD Rozwiązywałam deltę, wyciągałam przed nawias... ale za nic nie
może mi wyjść wariant któregoś z równań. Robiłam więc w drugą stronę − najpierw wariant... i
też nic mi nie pasuje...
Wielomian W(x) = x3 − x2 − 5x − 3 jest równy:
A. (x+3)2 (x+1)
B. (x+1)2 (x−3)
C. (x−1)2 (x+3)
D. (x−3)2 (x−1)2
12 sty 16:16
ZK: Szkola najpierw zobacz ile Artur pomaga , a potem swoje dygresje .
do nieogarniam . w(x)=x3−x2−5x−3 to W(3)=0 Wiec bedzie odpowiedz B . powinnas zauwazyc ze
odp D odpada juz na starcie . jesli jednak chcesz sie nauczyc to podziel ten wielomian przez
x−3 (hornrem ) i rozwiaz to po ludzku jak ma byc bez patrzenia na odpowiedzi
12 sty 17:04
Nie ogarniam xD: Dzięki, wyszło.
12 sty 18:00