Obliczanie długosci boków rownoległoboka i wysokości
Niz: W ropwnoległoboku w ktorym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego kąt ostry ma miare
60 Stopni a dłuższa przekątna ma długość 4 pierwiastki z 3
a) oblicz długosci boków rownooległoboka
b)oblicz długość wysokości poprowadzonej na dłuższy bok
3 cze 19:26
Niz: PomoZe ktoś Prosze
3 cze 20:03
Bogdan:

Korzystamy z twierdzenia cosinusów.
| | 1 | |
(4√3)2 = 4a2 + a2 − 2*2a*a*cos120o, cos120o = − |
| , |
| | 2 | |
| | 1 | |
48 = 5a2 + 4a2 * |
| ⇒ 48 = 7a2, stąd obliczamy a oraz 2a. |
| | 2 | |
| | P | |
Pole równoległoboku P = 2a*a*sin60o, a także P = 2a*h, stąd h = |
| . |
| | 2a | |
3 cze 20:10
Niz: Wielki dziekii a mogłbys jeszze coś takiego wyliczyć oblicz
c) objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuższego boku
to jest do tego samego zadania
3 cze 20:42