PROSZĘ O POMOC :(
marcix: Uzasadnij ,że równanie B(x−x0) − A (y−y0) = 0
jest równaniem prostej prostopadłej do prostej Ax + By = C= 0
i przechodzącej przez punkt
P(x0, y0)
12 sty 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
B(x−x0) − A (y−y0) = 0 ⇔ −Ay + Bx +(Ay0 − BxO) = 0
warunek prostopadłości jest ... jaki
12 sty 15:05
marcix: Warunek prostopadłości jest taki:
y=ax+b jest prostopadłe do y= −1a x + b
12 sty 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
a więc wystarczy pokazac że te dwie proste zapisane w takiej formie będą spełniały ten warunek
12 sty 15:22