całki
monia: Mam problem z niektórymi całkami. Może mi ktoś pomóc?
A) całka z dx√1−100x2
B) całka z dx100+16x2
12 sty 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsza to będzie arcsin(....) druga to arctg(...)
przekształć mianownik aby otrzymać √1 − (cos)2 a w drugiej 1+ (coś)2
12 sty 15:01
monia: to jest metoda przez podstawienie, mógłbyś mi to rozpisać?
12 sty 15:02
monia: też widzę , że to będzie arcsin i arctg, ale jak to rozpisać?
12 sty 15:03
monia: ?
12 sty 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... nie podstawianie
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| |
| 100+16x2 | | 100(1+16x2/100) | | 100 | | 1+(4x/10)2 | |
12 sty 15:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
i teraz podstawienie możesz zrobić ewentualnie jak nie masz wprawy w całkowaniu
12 sty 15:12
monia: no dopiero się uczę

dzięki. Jak będę miała jeszcze z czymś problem to mogę na ciebie liczyć?
12 sty 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma sprawy ... jak nie ja ... to inni będą
12 sty 15:15
monia: no to podstawiłam:
4x=t
4dx=dt
dx=1/4dt
czyli będzie:
i co dalej?
12 sty 15:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
w ten sposób w mianowniku pod całka otrzymasz magiczne 1+t
2 ... czyli to co chcialaś
12 sty 15:35
monia: można stosować dwa razy podstawienie? tego nie wiedziałam
12 sty 15:38
monia: aha, za t mam to podstawić, ale pochodna ułamka ile wtedy wyniesie?
12 sty 15:41
monia: nie rozumiem
12 sty 15:42
monia:
12 sty 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4x | | 4 | |
pochodna z |
| to nic innego jak pochodna z |
| *x i wynosi  |
| | 10 | | 10 | |
12 sty 15:45
12 sty 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie
12 sty 15:49
monia: | | 1 | | 4x | |
czyli będzie |
| arctg |
| + C  |
| | 40 | | 10 | |
12 sty 15:54
monia: | | 1 | | 2x | |
w odpowiedziach jest |
| arctg |
| +C |
| | 40 | | 5 | |
12 sty 15:57
monia:
12 sty 16:01
monia: to które rozwiązanie jest dobre?
12 sty 16:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... tyle będzie
| | 4 | | 2*2 | | 2 | |
oba są dobre ... |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 2*5 | | 5 | |
12 sty 16:06
monia: haha no tak

sorry za głupie pytanie, chyba się nie wyspałam
12 sty 16:10
monia: a jak z tym pierwszym przykładem? co podstawić?
12 sty 16:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak jak Ci pokazałem:
krok 1 wyłącz wynnik wolny przed nawias aby mieć czynnik*(1+ 'coś'
2/czynnik)
pod pierwiastkiem
krok 2 ... wyrzuć ten czynnik z pierwiastka i w ogóle z całki
| | coś2 | | coś | |
krok 3 ... zamień |
| w ( |
| )2 |
| | czynnik | | √czynnik | |
krok 4 ... podstawienie (tak jak przed chwilą)
krok 5 ... obliczasz całkę elementarną
12 sty 16:26
monia: nie wiem jak to zrobić
12 sty 19:06