Uzasadnij ,że równanie B(x-x_0) - A (y-y_0) = 0 jest równaniem prostej prostopad
marcix: Uzasadnij ,że równanie B(x−x0) − A (y−y0) = 0
jest równaniem prostej prostopadłej do prostej Ax + By = C= 0
i przechodzącej przez punkt
P(x0, y0)
12 sty 14:43
Mila: 1) sprawdzenie czy wektory są prostopadłe:
Bx−Bx0−Ay+Ay0=0
Bx−Ay+(Ay0−Bx0)=0
wektor [B;−A] jest prostopadły do wektora [A,B]
B*A+(−A)*B=0 (iloczyn skalarny równy zero)
prosta : B(x−x0) − A (y−y0) = 0 jest prost. do prostej:Ax + By +C= 0
2) podstaw wsp.(x0;y0) do rownania B(x−x0) − A (y−y0) = 0 i sprawdź, czy spełnione
równanie.
12 sty 15:23
12 sty 16:01