Wykazywanie
Kasis: Czworokąt o obwodzie l jest opisany na okręgu.Dlugości trzech kolejnych bokow czworokąta tworzą
ciąg arytmetyczny. Wykaż, że dwa spośród bokow czworokata są równe.
12 sty 14:31
piotrexxx: I= a+b+c+d. boki tworzą ciąg arytmetyczny, więc: I=a+a+r+a+2r+d. z kolei warunkiem aby
czworokąt był opisany na kole jest by sumy boków naprzeciwległych były równe: a+c=b+d, stąd:
a+a+2r=a=r+d
a+r=d, więc I= a+a+r+a+2r+a+r. CKD
12 sty 15:08
piotrexxx: *a+a+2r=a+r+d
a+r=d
mój błąd
12 sty 15:09
Kasis: Dziękuję bardzo!
12 sty 15:20