Rozwiązywanie równania trygonometrycznego
Justyna: Rozwiąż równanie √3 cosx + sinx = sinx tgx + √3 sinx ∧ x ∊ (−π2, 3π2)
12 sty 14:25
M:
17 sty 19:19
Mila:
√3 cosx + sinx = sinx tgx + √3 sinx
cosx≠0⇔......
√3 cosx + sinx − sinx tgx −√3 sinx =0
√3(cosx−sinx)+sinx*(1−tgx)=0 /*cosx
√3*cosx(cosx−sinx)+sinx*(cosx−sinx)=0
(cosx−sinx)*(√3cosx+sinx)=0
dalej już prosto.
17 sty 21:34
babcia Jusi:
(sinx−cosx)(tgx+
√3)=0
sinx=cosx v tgx= −
√3
tgx=1
| | π | | π | |
x= |
| +kπ v x= − |
| +kπ , k∊ℤ |
| | 4 | | 3 | |
.......
17 sty 21:36
babcia jusi:
Można też tak:
ze względu na tangens : cosx≠0
dzieląc obustronnie przez cosx otrzymujemy:
√3+tgx=tg
2x+
√3tgx
tg
2x+(
√3−1)tgx−
√3=0
(tgx−1)(tgx+
√3)=0
tgx=1 v tgx= −
√3
| | π | | π | |
x= |
| +kπ v x= − |
| +kπ , k∊ℤ |
| | 4 | | 3 | |
17 sty 21:46
Mila:
Jeszcze trzeba uwzględnić dziedzinę równania.
17 sty 22:36