help
matt: Kierownik działu sprzedaży w Biedronce, zlecił rozłożenie na półce pięciu koszy
zawierających: odpowiednio jabłka, banany, śliwki, arbuzy i dynie. Na ile sposobów można
uporządkować skrzynki jeżeli życzeniem kierownika jest aby arbuzy i dynie nie sąsiadowały ze
sobą.
12 sty 14:23
szkola: Ktoś potrafi ?
12 sty 14:40
Kamil: Też mam z tym zadaniem problem. Proszę piszcie jak to rozwiązać. Pozdrawiam
12 sty 14:49
piotrexxx: 72
12 sty 14:50
szkola: Super,tylko potrzebne jest mi schemat jak to zadanie rozwiazac,sam wynik nic mi nie daje ...
12 sty 14:52
piotrexxx: liczysz ilość permutacji dla pięciu elementów, czyli 5silnia=120
potem liczysz ilość permutacji dla 4 elementów, dynie i arbuzy uznajesz za jeden element,
czyli: 4silnia=24. zauważ, że dynie i arbuzy też permutują, zamieniają się miejscami, dlatego
mnożymy to przez 2.
Stąd: 5silnia−2razy4ilnia=120−2razy24=72
12 sty 14:53