Wyznacz ekstrema lokalne funkcji. Dzięki za pomoc :*
olcia: 5x2
f(x)= −−−−−−−−−−−− dla x ∊ ( −∞,+∞) / {−2.2}
4−x2
3 cze 19:18
Bogdan:
| | 10x(4−x2)+2x*5x2 | | 40x−10x3+10x3 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (2−x)2(2+x)2 | | (x−2)2(x+2)2 | |
+ + + + + +
−−−−−−(−2)−−−−−−(0)−−−−−−(2)−−−−−−>
− − − − − −
Pochodna zmienia znak w punkcie x = 0 z minus na plus, więc funkcja w tym punkcie
posiada minimum równe f(0) = 0
Rysunek przedstawia szkic wykresu funkcji, są dwie asymptoty pionowe: x = −2, x = 2
oraz asymptota pozioma y = −5
3 cze 20:37
olcia: Bardzo Ci dziękuje Bogdanku
4 cze 15:41