prosze o szybką pomoc
marta: określ dziedzine wyrażenia wymiernego (3x−1)/x+3
12 sty 13:16
Sweep The Floor: Jeśli tam jest napisane na dole x+3 to masz napisać, że jest to różne od zera, czyli
x+3 ≠ 0
x ≠ −3
Dziedziną jest: x∊R\{−3}
12 sty 13:18
marta: określ dziedzine wyrażenia wymiernego (3x−1)/x+3i oblicz wartość każdej z liczb zbioru
x∊(−1,2,4) x wyszło mi −3 czyli nie ma rozwiazania a ze zbioru to −1 −1
2 11/19
a2 5/8 niech ktos mi to sprawdzi
12 sty 13:22
Licealista: podstawiasz 'pod' x kolejnie liczby które wypisałaś. Ja podstawię np −1.
(3x−1)x+3 =
3*(−1)−1(−1) + 3 =
−42 =
−2 
itp.
12 sty 13:31
marta: (3x−1)/x2+3x
12 sty 13:44
marta: x1= −3 x2= o czy tak
12 sty 13:45
ZK: dziedzina x2+3x≠0 to x(x+3)≠0 to x≠0 lub x≠−3
Dziedzina tego wyrazenia bedzie R\{0.−3}
12 sty 14:01
marta: nie zrobiłam rózne czy to jest zle w takim razie?0
12 sty 14:12
marta: przecież wiadomo że pod kreską to musi być różne od zera
12 sty 14:15
marta: ale nie zaznzczyłam to będzie żle napewno
12 sty 14:15
ZK: Posluchaj . jesli napisalas x2+3x=0 i policzylas x=0 lub x=−3 a potem napisalas ze D=R\{0,−3}
to ja bym sie tego nie czepial. Niewiadomo jak Twoj nauczyciel do tego podchodzi
12 sty 16:13