Wielomiany - wyznaczanie "a"
Kokarda: Hej.

Mam problem z pewnym zadaniem:
W(x) = x
3 + 4x
2 + ax +3. Wyznacz 'a' wiedząc, że dla argumentu (−1) przyjmuje wartość 9.
Bardzo proszę o pomoc.
12 sty 12:53
Sweep The Floor: 9 = 1*(−1)3 + 4*(−1)2 + a*(−1) + 3
12 sty 13:08
Sweep The Floor: Obliczasz wszystko i pozostaje Ci jedna niewiadoma.
a = −3
Chyba tak.
12 sty 13:09
Sweep The Floor: Tak wyszło w odpowiedziach?
12 sty 13:09
Sweep The Floor: Argument to nic innego jak x, a wartość to y.
12 sty 13:10
Kokarda: Niestety, przykłady wymyślane są przez nauczyciela, więc odpowiedzi jako takiej nie ma.

Zastanawiałam się nad tą formą, choć nie byłam pewna, czy za wartości można podstawić 9 (bo
argumenty to kwestia oczywista). Z funkcjami jest jaśniej − przy wielomianach nie byłam pewna.
Bardzo dziękuję!
12 sty 13:13