matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Krzysiu:
arccosx dx
∫
√
x+1
Potrzebuje rozwiązać to przez części.
−1
za f= arccosx g'=
√
x+1
−1
2
f'=
g=
(x+1)
(
3/2)
√
1−x
2
3
dobrze ?
12 sty 12:28
Mila:
Niestety źle .
1
∫
dx= [x+1=t; dx=dt]
√
x+1
=∫t
−1/2
dt=2t
1/2
=2
√
t
=2
√
x+1
teraz dokończ
12 sty 15:13