Funkcja kwadratowa
Sweep The Floor: Rozwiąż równanie |x2 + 4x − 5| + |x2 + 4x| = 5
12 sty 10:36
Sweep The Floor: Pomoże ktoś?
12 sty 11:56
ble ... ble ...:
... możesz to rozwiązywać w przedziałach
Ustal na początek "zerówki" wyrażeń spod modułów
12 sty 12:04
Sweep The Floor: Tzn? Nie rozumiem tego.
Pierwszy raz widzę takie równanie. Do tej pory rozwiązywałem bez kwadratów.
Myślałem nad tym by doprowadzić to wyrażenie do Funkcji iloczynowej. Czyli a(x−x1)(x−x2). W
wtedy oddzielić moduły ze sobą.
12 sty 12:07
ble ... ble ...:
|(x+5)(x−1}|+|x(x+4)|=5
... i musisz "jechać z tym" w przedziałach
(−∞,−5) <−5−4) <−4,0) <0,1) <1,∞)
12 sty 12:19
Sweep The Floor: Czyli mam rozpatrzyć 5 przypadków tak?
12 sty 12:24
12 sty 12:25
ZK: Tak . I musisz tez sprawdzic czy rozwiazania naleza do przedzialu
12 sty 12:27
Sweep The Floor: Ta strona nie chodzi.
12 sty 12:31
Piotr:
wymaż kropkę na końcu w adresie w linku
12 sty 12:40
PW: Można to zadanie rozwiązać "chytrze", i pewnie to miał na myśli autor.
Wiadomo, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b prawdziwa jest nierówność
|a| + |b| ≥ |a−b|,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy ... (to ustal sam).
Jeśli podstawimy
a=x2+4x−5 i b=x2+4x−5,
to otrzymamy
|x2+4x−5| + |x2+4| ≥ |(x2+4x−5)−(z2+4x)| = |−5| = 5.
Okazuje się więc, że dla wszystkich x spełniona jest nierówność
|x2+4x−5| + |x2+4| ≥ 5.
Równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy .....
(napiszesz, gdy ustalisz jak to jest dla a i b).
W ten sposób dojdziemy do prostej zależności między dwiema funkcjami kwadratowymi, bez
mozolnego "rozpisywania na przedziały", od którego normalnym ludziom może się robić niedobrze.
12 sty 14:39