Własności kątów
Kamil: Dany jest kąt ostry α i punkt P leżący wewnątrz kąta na jego dwusiecznej i w odległości d od
wierzchołka kąta. Wówczas najmniejszy obwód trójkąta o jednym wierzchołku w punkcie P a
pozostałych wierzchołkach po jednym na każdym z ramion kąta wynosi:
a) 2d*tg(α/2)
b) d*tg(α/2)[1 + 2cosα]
c) 2d*tg(α/2)[1 + cosα]
d) d*tg(α/2)[1 + cosα]
12 sty 10:34
Artur_z_miasta_Neptuna:

Obw = 2x+2y
y =
√x2+h2
y
2 = d
2+s
2 − 2d*s*cos(α/2)
s =
√x2+(d+h)2
układ czterech równań z czterema niewiadomymi −−− powodzenia
12 sty 11:54