matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Maxi:
Hej. Mam do obliczenia następujące 2 granice, które nie wiem jak rozwiązać.
x
2
−4
a)lim
sin(x−2)
x−>2
e
x
b)lim
2x
2
x→
∞
12 sty 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
2
−4 = (x+2)(x−2)
x−2
u
lim
x−>2
} = lim
u−>0
= ... ile
sin(x−2
sinu
12 sty 11:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w b) ... reguła de'Hospitala ... możesz też oszacować 'z dołu' ... lub wykazać, że a
n
=
e
n
jest nieograniczony
2n
2
12 sty 11:24