Całkowanie przez części
studentkaWAT: ∫x
4e
2xdx
zadanie polega na rozwiązaniu całki metodą całkowania przez części.
Mam problem ponieważ w rozwiązaniu pojawiają się różne wspólczynniki jak np. 3 lub
32 i
nie wiem skąd one się biorą

pomocy
12 sty 01:39
12 sty 02:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
na końcu pierwszej linijki masz napisane du = 3x2dx ... i tą 3 od razu wyciągnięto przed
całkę
podobnie później ... po prostu zamiast stałą pod całką zapisać...od razu została ona
wyciągnięta przed znak całki
12 sty 11:29
AS:
J = ∫x
4*e
2 xdx
Całkowanie przez części (per partes)
u = x
4 du = 4*x
3dx
| | 1 | | 1 | |
J =u*v − ∫v du = x4* |
| e2 x − ∫ |
| e2 x*4x3dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
J = |
| *x4*e2 x − |
| ∫e2 x*4*x3dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
J = |
| *x4*e2 x − 2∫x3e2xdx |
| | 2 | |
| | 1 | |
J = |
| *x4*e2 x − 2*J1 gdzie J1 = ∫x3*e2 xdx |
| | 2 | |
J1 i następne powtórzyć jak J
Wynik końcowy
| | 1 | |
J = |
| e2 x(2*x4 − 4*x3 + 6*x2 − 6*x + 3) + C |
| | 4 | |
12 sty 12:08